(himna vatre)

S plamenom u ruci
Digla  se iz praha
Borimo se za nju
Sve do zadnjeg daha

S plamenom u ruci
Pobjeda je laka
Crveno-crnih
Vatrenih junaka

Gori, gori vatra
U srcu i duši
Kada Vatra igra
Sve pred sobom ruši

Crveno i crno
Pred nama vijori
Pobjeda je naša
Vatra vječno gori

_______________________________________________________________________

RASPORED - REZULTATI - TABLICA

http://www.island-hvar.info/fnl/

_______________________________________________________________________

FORUM O FORSKOJ NOGOMETNOJ LIGI

http://www.hnkhajduk.com/forum/showthread.php?t=2329

_______________________________________________________________________

WIKIPEDIJA

http://hr.wikipedia.org/wiki/NK_Vatra_Poljica

_______________________________________________________________________

LINKOVI

http://www.dalmatinac-jelsa.com/ ___Dalmatinac Jelsa

http://www.sucuraj.com/mladost/ ___Mladost Sućuraj

_______________________________________________________________________

 

Murva

U dvoru
Prid kućon
Stoji
Done broji

...Murva naša stora

I nima već komu hlod činit

Od kad je Did
Proda mula
I noni krepala
Zodnja koza

Već se ni
Niko spomeni
Iz nog u dvoru
Murve zobat

A dvor je opet čoran
Ko i lonskog lita
Čuje se koji god čorčak
Ma ni već čut svita

U Pojicih
Prid kućon
Stoji
Godišća broji

...Murva naša stora

  (M.L)

 

_________________________________________________________________________

Odvažna stvarnost i mladalačka romantika

Kamen do kamena, kamen na kamenu, kamen pod kamenom,  na istoku i zapadu obzor spaja nebo i kamen, a na jugu spaja more i kamen. Plavetnilo neba i mora i bjelina izlomljenog kamena pružaju nevjerovatnu sliku. Na toj slici, mora se reći, preovladava sve sami kamen, a iz  kamenih brazda izbijaju  tek izrasli trsovi autohtone vinove loze „plavac mali“. Ljetna žega na sunčanom Hvaru, prema UNESCO - ovoj statitstici, jednom od  10 najljepših otoka na svijetu, miluje mlade, u jesen 2007. godine zasadjene, sadnice vinove loze, koje strpljivo čekaju obilne jesenje kiše da ih zalije i potjera njihove nježne žile duboko u zemlju ispod 50-60 cm debelog sloja izlomljenog kamena.
Uz Božje nadahnuće, želja srca i snaga ljudskog uma trojice braće Plančić iz Svirača na otoku Hvaru učiniše ovu sliku zadivljujućom. – Nekada niskom šumom i grmolikim rastinjem prekrivena zaravan,  izmedju sela Humac i Poljica, i dalje prema selu Zastražišće, koja blago pada prema sunčanim uvalama na južnoj strani otoka, (na 37. kilometru saobračajnice od Sućuraja prema Jelsi skrene se makadamom  1,8 km u lijevo), pretvara se u budući najveći vinograd na Mediteranu.  
Do sada je na 8 hektara zasadjeno 45.000 sadnica vinove loze, a krajnji cilj je da se za naredne 3-4 godine zasadi 1,600.000 sadnica na 242.hektara. U SAD-u je hrvatska Vlada kupila„divovsku“mašinu za drobljenje kamena, koja je stajala 700.000 EURO. Plan je da se zaposli 60 ljudi.. Taj smioni poduhvat se financira uz pomoć Europske Unije.
Ozbiljnost ovoga projekta, koji je već uveliko u fazi ostvarenja, potvrdila je 21. kolovoza  i posjeta predsjednika Republike Hrvatske, gospodina Stjepana Mesića ovome veličanstvenom poljoprivrednom poduhvatu.
Ali ove, naprijed navedene, statističke podatke ostavimo gospodarstvu, i okrenimo stranicu  našeg interesovanja i ka ljudskoj nježnosti i želji ljudskog srca da doživi Bogom datu ljepotu prirode i u nju ukomponovanu odvažnu poduzetnost savremenog čovjeka i da je ovjekovječi svojim sakramentom ženidbe. To  su 08. kolovoza 2008. godine upravo učinili Mario Lozić i Iva Minga iz Zagreba, pred fra Jakiem iz župe grada Hvara, kojima je stara gomila kamena, sa križem na mramornoj ploči, zamijenila crkveni oltar, upravo iznad naprijed pomenutog vinograda.  Kakva slučajnost, tom svečanom činu je nazočila i hrvatska zvijezda bijelog sporta, Ivica Kostelić. Pred njima se prostirao nepregledni bijeli kameni „tepih“, ukrašen  zelenim motivima mlade loze. Za nekoliko godina biti će to zeleni „tepih“, sazdan  od plemenite loze, koji će se u jesen, zimu i rano proljeće, kada vegetacija miruje, pretvarati u šatirani „tepih“ bež i smedje boje. Nasuprot ovoj bjelini naziru se daleko prema pučini kroz plavo-sivu tminu iznad površine mora obrisi zapadnog kraja poluotoka Pelješca. Slika za nezaborav !
Pomislih, pa taj čin u prekrasnom zadivljujućem okolišu  se obavio upravo na  dan sv. Dominika. Zašto se na tom budućem najvećem vinogradu na Mediteranu ne bi izgradila kapela, posvećena sv. Dominiku, koja bi u narednim stoljetnim vremenima svjedočila monumentalnost gospodarstvenog poduhvata?
Vjerujem da će mnogi čitatelji zaželjeti da vide ovo, nekada neizvodivo, ćudo 21. stoljeća koje plijeni pogled svakog radoznalca.  Dodjite i uvjerite se sami! Nećete zažaliti.

Helena Klaser

__________________________________________________________________________________________________

 

Poljica, 10.08.2013
Ća rečete, da i mi nismo u Europi !!!!!

Može bit' da ne znate da smo udruženim snagama (furešti i domaći) izgradili put u vali Zečija od ceste do žala. Bilo je to 31.07.2013. Žega upekla, ali naša volja je bila još toplija i za nekoliko sati, koliko nam je trebalo, poslije sakupljenog potrebnog materijala i alata, završen je strmi put do žala, od nekih 30 m dužine. Nije nam falilo ni meštara
a ni radne snage.
A onda, drugog dana, oko 18.00 ure spustila se naša draga teta Jerkica (84 godine) i presjekla (jest reći ne svilenu nego plastičnu ) traku za otvaranje puta na koji se čekalo skoro 20 godina.(snimak sa tetom Jerkicom i dicom) Naša draga Jerkica je zaželila, neka dragi Bog da, sretno spuštanje i penjanje ovim putićem za domaće, furešte i sve jude koji dolazu u našu valu, Zečiju. A onda je teta Jerkica močila noge.
Oni judi, koji nisu učestvovali u lavuru, dali svu svoj prilog u šoldima pa se pripremila večera za mlade i sve drage dobrodošle goste. Bilo je svakojake spize od mesa ( kobasice, krmenadle, ćevapćići). Šteta ća nije bila koja srdela i gavun ! A ća ćeš, od lavure ni bilo vrimena za lovit). Bilo je raznega pitja i za dicu i za odrasle. Ma ća ću ti reč', bila je to noć za nezaboravit.

Neka nam Bog da još mnogo ovakvih dobronamjernih i korisnih akcija koje će naše selo približiti još više ostalom svitu.

Lijepi pozdravi iz Poljica, dodjite u Zečiju i uvjerite se u našu lavuru !!!

Slike 1,2,3

 

 

_______________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 
Dizajn by Zoks