Vatra-Bol 1961

Gornji red: "2.Pavao Kuzmičić, 7.Buratović Miko, 8.Lučić Ivica-Šekan, 9.Zenčić Mate-Škuna, 10.Vraničić Nikola-Bujić"

Donji red: " 2.Lučić Ivo-Čorni, 3.Zenčić Nikola-Pikotić, 4.Matijašević Miko-Lelić, 6.Andrija Mateljan-Pipilo"

 

 

 

''Vatra stari – mladi, u Poljicima krajem 50-ih''

Stoje (stari):
Matković Mate, Lučić Miće-Šekan, Pavičić Marko – Fronić,Pavičić Ivo-Zanetov,
Škrmeta Mile,Pavičić Stjepan - Mina, Božiković Stjepan – Pipe, Huljić Vlade,

Matković Antonij – Kordić, Zenčić Donko, Pavičić Marko - Slavo

Čuče (mladi):
Lučić Ivica – Šekan, Matković Drago, Vraničić Petar, Pavičić Ivo – Ivić, Lučić Ivan – Šorivo, Lučić Ivo –
Čorni, Vraničić Barnaba, Matijašević Nikola – Lelić, Carić Marin, Matijašević Prošper – Prošpić,Zenčić Mate - Škuna

 

Vatra stari-mladi krajem 60-ih

Gornji red: "Miko Matijašević-Lelić,Petar Biličić,Ivan Šarić,Peroslav Biličić,Tonko Lučić,Nikola Zenčić-Pikotić,Drago Matković,Zvonko Matković,Prošper Matijašević-Prošpić,Andrija Vraničić"

Donji red: "Ljubo Buratović,Goran Bosnić,Ivo Lučić-Kompozitor,Ivo Škrmeta,Marko Huljić,Ivo Pavičić-Fronić,Ivica Matijašević-Leletov,Pero Pavičić,Ivo Zenčić-Fobeta"

 

 

''Vatra (stari) krajem 60-ih''

Stoje: Matijašević Nikola – Lelić, Šarić Ivan, Lučić Ante – Tonko, Matijašević Prošper – Prošpić, Matković Drago, Vraničić Andrija

Čuče: Biličić Petar, Biličić Peroslav, Zenčić Nikola – Pikotić, Matković Zvonko

 

Jadran-Vatra 1-0 finale prvenstva 1960

"Lučić Ivo-Čorni,Zenčić Nikola-Pikotić,Lučić Ivica-Šekan,Huljić Vlade,Matijašević Prošper,Zenčić Mate-Škuna,

,Vraničić Nikola-Bujić,Matković Antun,Lučić Ivo-ŠorIvo,Matijašević Miko-Lelić,Lučić Ante Tonko"

 

Vatreni Miko Lelić i Lučić Ivo-Šorivo-1960.god

 

Vatra 1960.god

"Lučić Ivo-Čorni,Zenčić Nikola-Pikotić,Lučić Ivica-Šekan,Zenčić Mate-Škuna,Pavičić Ivo-Ivić,Vraničić Nikola-Bujić,Matijašević Miko-Lelić,Matijašević Prošper,Lučić Ivo-ŠorIvo"

 

Vatra krajem 50-ih

Gornji red: "Lučić Ivica-Šekan , Matković Zvonko,Meštar Salamunić,Buratović Miko,Mate Matković,,Lučić Ivo-Šorivo,Lučić Ivo-Ćorni,Zenčić Nikola-Pikotić"

Donji red: "Biličić Peroslav,Biličić Tone-Tonica,Šarić Ivan"

 

Vatra kraj 50-ih

Gornji red: "Lučić Ivo-ŠorIvo,Šarić Ivan,Matković Zvonko,Buratović Miko,Biličić Peroslav"

Donji red: "Matijašević Prošper,Huljić Vlade,Vraničić Petar,Matković Drago"

 

Vatra-Jelsa na solinama - 50-ih

 

Vatra u Zastraž.mix - krajem 50-ih

 

Vatra u Zastražišću - krajem 50-ih

"Andrija Pipilo,Zenčić Nikola-Pikotić,Ivica Lučić-Šekan,Toma Stipinović,Drago Matković,Miko Gvozdin,Pavao Kuzmičić,Nikola Vraničić-Bujić,Stipan Stevito Bucat"

26.12 1946

_________________________________________

POVIJEST

Nogometni klub ''VATRA'' iz sela je POLJICA na otoku Hvaru, a osnovan je davne predratne 1936. godine, od kada stariji mještani pamte prve početke organiziranog igranja ''baluna'' u selu. Klub se od svog prvog nastupa do danas nazivao ''Vatra'' i nikada nije mijenjao ime.
Za vrijeme II Svjetskog rata 1941.~1945., svi ondašnji igrači mahom su sudjelovali u oružanom otporu okupatoru (priča se također da su u partizane svi sa sobom ponijeli i dres kluba) te se tih ratnih godina u Poljicima kao i na cijelom otoku nogomet nije igrao.
Odmah po završetku rata djelovanje kluba je nastavljeno u poslijeratnoj Jugoslaviji. S obzirom na tadašnje komunikacijske uvijete nogomet se igrao kako i gdje bi se stiglo, najčešće putujući na gostovanja pješke, na mulama ili u najboljem slučaju „trabakulima“ (najčešće na susjedni Brač). Odigrano je u to vrijeme, dok se nogomet na otoku nije ni počeo organizirano igrati, bezbroj međuseoskih ali i međuotočnih derbija, ne za bodove već, što je bilo još važnije, za prestiž!
Godine 1960. klub ostvaruje svoj do tada najveći uspjeh plasmanom u finale prvenstva otoka, igranog kup sistemom obzirom na nemogućnost održavanja redovnih ligaških utakmica, kada je u ravnopravnoj igri na Jelšanskim „Solinama“ poražen od momčadi „Jadrana“ iz Starog Grada 0:1. Klub sudjeluje u otočkim natjecanjima sve do sredine 60-ih, kada pritisnut lošim uvijetima življenja sve veći broj mladih, zbog naglog razvoja turizma na otoku, počinje napuštati selo u potrazi za boljim i lakšim životom. Od tada klub povremeno odigrava prijateljske utakmice, najčešće na otočnim feštama, ali se više samostalno ne natječe u otočkim natjecanjima. Početkom sedamdesetih dio naših mještana se priključuje momčadi „Sloga“, koju predvodi susjedno Zastražišće, s kojom udruženi jednom osvajaju i prvenstvo otoka Hvara. Od osnutka kluba naovamo sve generacije Poljičana više ili manje su održavale tradiciju igranja baluna u selu a ime „Vatra“ nosile u srcu.
Hvarska nogometna liga nije se odigravala jedino za vrijeme Domovinskog rata 1991.~1995., ali s natjecanjem se započelo odmah po njegovom završetku.
Inicijativom grupe mještana naš klub obnovljen je već 1997. godine, registriran je kao sportska udruga, donesen klupski statut, a imenu  Nogometnog kluba “Vatra“ dodan prefiks „Hrvatski“. Od tada se klub (već 10 godina) neprekidno natječe u svim otočkim nogometnim natjecanjima. Klub u prve četiri natjecateljske sezone nije imao značajnijih uspjeha, ali je usprkos porođajnim mukama uspio opstati u društvu „većih“ i bogatijih klubova. Krajem '90-ih klub se je gradio i momčad stvarala, kako igrački tako i organizacijski, stvoreni su u tom razdoblju mnogi preduvjeti za uzlet kluba, koji nas zahvaljujući upornom radu nije mogao vječno zaobilaziti.
Najbolji plasman klub je ostvario u sezoni 2003/04 kada je skor u međusobnim susretima sa N.K.“Hvar“-om odlučivao o prvaku otoka. Nama je u „foto-finišu“ pripalo, na našu žalost, tek 2. mjesto. Bili smo tih godina  i treće i četvrto i peto – plasirani, ali nikada bliže tituli nego tada.
H.N.K.“Vatra“ je organizator i dvostruki osvajač memorijalnog turnira „Ivo Lučić Čorni“ koji se svake godine pred početak hvarske nogometne lige održava u Jelsi u spomen na tragično preminulu legendu našeg kluba, a također smo i pobjednici 1. memorijalnog turnira „Petar Cripović“, za prerano preminulog igrača N.K.“Jelse“.
Nakon 2005. nastupilo je svojevrsno zasićenje i uz postupno osipanje igračkog kadra uslijedila je neminovna smjena generacija,  te očekivani pad rezultata i plasmana u ligi, ali polako i sigurno već stasaju „neki novi vatreni klinci“, čije zalaganje, igra i rezultati neminovno pokazuju uzlaznu putanju što je garancija da je pred klubom svijetla budućnost, i da će naša vatra još dugo dugo plamtiti, jer…''DI IMA DIMA IMA I VATRE''...!!!

(M.L.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Dizajn by Zoks